Deser można taki przygotować prawie ze wszystkich owoców. W jesienne chłodne dni polecam właśnie śliwki i dodatkowo kilka winogron. Można się spotkać z nazwą śliwkowe crumble. Całość zapieczona pod pyszną kokosowa kruszonką ale może również być kruszonka migdałowa.
Winogrona i śliwki pod kruszonką przepis:
nie podaję dokładnych ilości ponieważ wszystko zależy ile porcji chcemy przygotować i jakie naczynie do zapiekania posiadamy
- śliwki
- garść winogron
kruszonka:
- cukier
- mąka
- masło
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować kruszonkę np. z tego przepisu w podobnych lub mniejszych proporcjach. Zamienić migdały na kokos.
Owoce przykryć kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st C ok 15 – 20 minut aż kruszonka się zarumieni.
Gotowe!
pięknie wygląda – musi być smaczne
wyśmienite i warte wypróbowania. Pozdrawiam