Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

  • 10 października 2011

Francuska zupa cebulowa. Bardzo popularna nie tylko we Francji. Myślę, że każdy z łatwością może ją przygotować a składniki znajdą się w domu, na pewno na jedną porcję. Zupa jest rozgrzewająca idealna na jesienne dni. Przygotowuję się ją też szybko. A jak dodamy wino to już luksus.

Zupa cebulowa przepis:

  • 5 dużych cebul
  • 600 ml bulionu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • do smaku sól, pieprz
dodatkowo:
  • bagietka
  • ser cheddar lub gruyere, ementaler

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w wąskie talarki. Rozgrzać masło na dużej patelni i na małym ogniu dusić cebulę do miękkości ok 20 – 30 minut. Mieszać często. Następnie zwiększyć ogień (na środkowy) i cebulę zbrązowieć ale nie spalić to bardzo ważne, od tego zależy kolor zupy.
Aby zupa była gęściejsza można dodać 1 łyżkę mąki. (opcjonalnie)
W tym czasie pokroić bagietkę na grzanki. Ser zetrzeć na tarce albo pokroić w plasterki. Zapiec w piekarniku grzanki z serem.
Do garnka przełożyć cebulę, zalać bulionem gorącym, dodać wino i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę cebulową najlepiec podać w bulionówce z grzankami. Koniecznie jedną bezpośrednio na wierzch.
Smacznego!
francuska zupa cebulowa

3 Comments

Odpowiedz na „monamiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *