Kapuśniak to zupa tradycyjnie przyrządzana z kapusty głowiastej świeżej lub kiszonej. Myślę jednak, że częściej gotujemy kapuśniak z kapusty kiszonej. Ja oczywiście przedstawiam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ale szczerze to zabrało mi w moim kapuśniaku smażonego boczku.
Kapuśniak przepis:
dla 2 – 3 osób
- 300 g kapusty kiszonej
- 3 duże ziemniaki lub 4 średnie
- małą garść włoszczyzny
- 1 kostka bulionowa
- 1 średnia cebula
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem, podsmażyć lekko cebulę (posiekaną).
Kapustę kiszoną należy również wcześniej posiekać. Lekko odciskamy i wrzucamy do cebuli. Tak kapustę podsmażamy ok 5 minut ale żeby się nie spaliła. Całość zalać bulionem nawet trochę więcej i gotować ok 15 minut. Jak trzeba dolać wody.
Dodać włoszczyznę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować do miękkości.
Kilka minut przed końcem dodać 1 liść laurowy. Ja go wyjęłam jak zupa była już ugotowana.
Kapuśniak jest smaczny i kwaśny!
Smacznego!