Kapuśniak

Kapuśniak

  • 17 listopada 2011

Kapuśniak to zupa tradycyjnie przyrządzana z kapusty głowiastej świeżej lub kiszonej. Myślę jednak, że częściej gotujemy kapuśniak z kapusty kiszonej. Ja oczywiście przedstawiam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ale szczerze to zabrało mi w moim kapuśniaku smażonego boczku.

Kapuśniak przepis:

dla 2 – 3 osób

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 3 duże ziemniaki lub 4 średnie
  • małą garść włoszczyzny
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem, podsmażyć lekko cebulę (posiekaną).

Kapustę kiszoną należy również wcześniej posiekać. Lekko odciskamy i wrzucamy do cebuli. Tak kapustę podsmażamy ok 5 minut ale żeby się nie spaliła. Całość zalać bulionem nawet trochę więcej i gotować ok 15 minut. Jak trzeba dolać wody. 

Dodać włoszczyznę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować do miękkości.

Kilka minut przed końcem dodać 1 liść laurowy. Ja go wyjęłam jak zupa była już ugotowana. 

Kapuśniak jest smaczny i kwaśny!
Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>