Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

  • 7 listopada 2011

Rogale marcińskie tradycyjnie wypieka się na 11 listopada w Poznaniu na św Marcina. Wyróżnikiem rogali marcińskich jest biały mak. Tradycyjne rogale są bardzo słodkie i ogromne, czasem trudno zjeść 1 na raz :) Będąc w tym okresie w Poznaniu na prawdę warto się skusić na jednego w końcu to duma poznaniaków…

Rogale marcińskie przepis:

Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto drożdżowo – francuskie przepis:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki suchysz drożdży
  • 1 małe jajko
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,7 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 112 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Mleko podgrzać. Do mleka dadać drożdze, cukier i sól. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 – 10 minut w ciepłe miejsce.

Do rozczynu dodać jajko, mąkę, ekstrakt i wymieszać w misce łyżką. Przełożyć na oporuszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić. Uformować prostokąt i zawinąć w folię. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto wyjąć i rozwałkować ale w kształt prostokąta. Używając minimalną ilość mąki do podsypywania. Na ciasto rozsmarować masło. Nie jest to łatwe ale trzeba sobie poradzić. Ciasto złożyć na 3 (jak są zazwyczaj składane zaproszenia). Przykryć folią i wstawić znów na godzinę do lodówki.

Proces składania i wałkowania ciasta powtórzyć 3 razy. I ostatecznie ciasto chłodzić w lodówce min 5 godz. Pamiętając aby miało kszatł prostokąta.

 

Masa z białego maku przepis:

  • 200 g białego maku
  • 100 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • śmietana

Przygotowanie masy makowej:

Wyciągamy ciasto z lodówki.

Nie mam maszynki do mielenia więc mak i orzechy a także płatki zmiksowałam w stojącym blenderze.

Zmiksowane wymieszać z olejkiem, cukrem i konsystencję regulować dodając śmietanę. Ja użyłam 3/4 małego kubeczka.

Do masy można również dodać garść rodzynek.

Rogale można robić większe i mniejsze. Jak dla mnie duże i małe są smaczne.

Ciasto rozwałkować na grubość kilka mm, musi być prostokąt. Radełkiem dzielimy w trójkąty. Rozprowadzić masę makową na każdej części. Zwijanie zacząć od szerszego boku.

Rogale ułożyć na blaszcze z papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godz aby podrosło.

Rogale wysmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką wody.

Piec w nagrzanym do 185 st C przez ok 25 minut.

Jeszcze ciepłe rogale polukrować.

Gotowe!

Orzechowy Tydzień 2011

13 Comments

      1. joop

        Zamiana maku białego na niebieski jest uważam profanacją. Moja żona zrobiła raz dwie wersje, jedną po drugiej. Ta z makiem niebieskim smakowała jak zwykła drożdżówa z makiem. Smak tej z białym śnie mi się często. Wtedy żona piecze następne:)
        Z makiem nie mamy problemu, w sklepach faktycznie jest nie do dostania ale zawsze pozostaje pyszny i pachnący na:
        http://allegro.pl/mak-bialy-0-9kg-hit-najtaniej-na-rogale-sw-marcin-i1924114323.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>