Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

  • 22 listopada 2011

Zupa migdałowa to bardzo smaczna zupa mleczna o uroczym smaku migdałów z dodatkiem cynamonu. Myślę, że oprócz propozycji Wigilijnej, nadaje się doskonale na śniadanie lub kolację. A samą zupę migdałową można podać z białym ryżem, makaronem lub grzankami.

Zupa migdałowa przepis:

dla 2 osób

  • 500 ml mleka
  • 5 – 6 łyżek płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek lub żurawiny
  • szczypta cynamonu
  • 2 – 3 łyżki cukru (do smaku)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem i cynamonem, płatkami migdałowymi. Zamiast tartego cnamonu można użyć kory cynamonowej.
Dodać rodzynek.
Jeśli chcemy zagęścić można użyć mąki ziemniaczenej lub śmietanki. Ja dodałam ok 1 płaską łyżeczkę albo nawet 3/4 i zamieszałam rózgą.
Przed podaniem ozdobić prażonymi płatkami migdałowymi.
Gotowe! 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>