Zupa migdałowa to bardzo smaczna zupa mleczna o uroczym smaku migdałów z dodatkiem cynamonu. Myślę, że oprócz propozycji Wigilijnej, nadaje się doskonale na śniadanie lub kolację. A samą zupę migdałową można podać z białym ryżem, makaronem lub grzankami.
Zupa migdałowa przepis:
dla 2 osób
- 500 ml mleka
- 5 – 6 łyżek płatków migdałowych
- 2 łyżki rodzynek lub żurawiny
- szczypta cynamonu
- 2 – 3 łyżki cukru (do smaku)
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem i cynamonem, płatkami migdałowymi. Zamiast tartego cnamonu można użyć kory cynamonowej.
Dodać rodzynek.
Jeśli chcemy zagęścić można użyć mąki ziemniaczenej lub śmietanki. Ja dodałam ok 1 płaską łyżeczkę albo nawet 3/4 i zamieszałam rózgą.
Przed podaniem ozdobić prażonymi płatkami migdałowymi.
Gotowe!
Muszę się w końcu skusić i spróbować…
jutro lecę po migdały! 😀