Jeśli lubicie pierogi i kluski z makiem to śmiało zapraszam Was do przygotowania pierożków lub uszek z makiem. Po rogalach marcińskich został mi białym mak dlatego taki wykorzystałam ale bez problemu można użyć maku niebieskiego. Uszka można podać na Wigilię do zupy migdałowej.
Uszka z białym makiem przepis:
- ciasto na pierogi z połowy porcji
- 150 g maku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka posiekanych rodzynek
- 1 szklanka mleka
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Mak przepłukać z zanieczyszczeń. Mleko zagotować i dodać mak. Gotować na małym gazie ok 30 minut. Odcedzić i zmielić.
- W rondelku roztopić masło, dodać miód, mak, rodzynki. Podgotować na małym ogniu ok 3 minut. Ostudzić i wymieszać z żółtkiem.
- Rozwałkować ciasto pierogowe na ok 2 mm. Małą szklanką wykrawać kółka, nałożyć farsz i zlepić. Brzegi złączyć tak aby powstały uszka.
- Uszka wrzucić na gotującą się wodę i wyciągać zaraz po wypłynięciu.
- Podać ze śmietaną, miodem, cukrem pudrem.