Bûche de Noël lub Yule Log to po prostu rolada świąteczna. W kształcie przypomina polano drewna, które to ciasto w niektórych krajach jest podawane po pasterce. Roladę tradycyjnie przygotowuje się z ciasta biszkoptowego i kremu maślanego. U mnie bita śmietana z galaretką.
Bûche de Noël lub Yule Log przepis:
biszkopt duża blaszka
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka o dowolnym smaku (rozpuszczona w 300 ml wody)
- 1 czekolada mleczna
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki
Przygotowanie:
ciasto biszkoptowe:
Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę, pod koniec dodajemy po żółtku. Łyżką wymieszać mąkę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 st C do czasu aż ciasto się zarumieni i będzie odchodzić od blaszki. Wyciągnąć z piekarnika. Ciasto ostrożnie przełożyć na czystą ściereczkę i zawinąć w roladę. Odstawić do ostygnięcia.
bita śmietana z galaretką:
Galaretkę należy przygotować co najmniej godzinę wcześniej aby zastygła. Galaretkę pokroić w małą kostkę.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wymieszać z pokrojoną galaretką.
Biszkopt odwinąć, na środku przełożyć masę śmietanową i wyrównać ale pozostawić 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę. Przełożyć na paterę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać ze śmietanką aż powstanie jednolita polewa.
Ciasto polać dość szybko polewą. Jak lekko przestygnie widelcem zrobić wzór podobny do kory drzewa.
Dowolnie ozdobić. Można przed podaniem schłodzić.