Churros

Churros

  • 27 stycznia 2012

Churros to wyciskane ciastka z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. Podaje się je posypane cukrem pudrem lub z czekoladą, kajmakiem. Idealne na Tłusty Czwartek lub w czasie karnawału. Smakują wyśmienicie z kawą lub czarną herbatą. Z tego samego przepisu można wykonać pączki hiszpańskie.

Churros przepis:

  •  250 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 – 3 jajka

Przygotowanie:

Wodę z masłem i cukrem doprowadź do wrzenia, wsyp mąkę i wymieszaj łyżką. Ciasto powinno odchodzić od garnka i lśnić. Odstaw do ostudzenia.

Ostygnięte ciasto zmiksuj z jajkami (miksowane pojedynczo), cynamonem i wanilią.

Rozgrzej tłuszcz tak jak do pączków.  Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wyciętej gwiazdki. Wyciskaj prosto na tłuszcz długie ciastka ok 10 cm. Same się prostują.

Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyciągnij na ręczniki kuchenne aby zredukować nadmiar tłuszczu.

Churros posyp cukrem pudrem i/lub podaj z roztopioną czekoladą albo kajmakiem.


Zobacz inne propozycje na Tłusty Czwartek.

4 Comments

  1. Karolina

    Uwielbiam churros! Najlepsze prosto z ulicy, upieczone na wózkach i sprzedawane na poczekaniu, oblepione cukrem z cynamonem. Tylko zawsze mam wyrzuty sumienia, bo to bomba kaloryczna. Dlatego nie biorę już kajmaków ani czekolady. Sama jeszcze nigdy nie robiłam, bo strach pomyśleć ile bym zjadła!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>