Croque-monsieur czyli grillowana kanapka z serem i szynką. Jeśli robisz wersję bogatszą o sos beszamelowy to kanapkę warto zapiec w piecu. Drugą popularną wersja kanapki jest Croque-madame z jajkiem. W tym celu wystarczy przygotować Croque-monsieur i usmażyć jajko sadzone i podać je na wierzch. Pychota!
Croque-monsieur przepis:
na 1 kanapkę
- 2 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka masła
- 1 – 2 plasterki sera żółtego
- 2 plasterki szynki (u mnie szynka gotowana)
Przygotowanie:
1. Pierwszą kromkę posmaruj masłem, ułóż ser i szynkę. Przykryj drugą kromką chleba tostowego. Zapiecz na grillu, na patelni lub w piekarniku.
Z sosem beszamelowym:
Zamiast masła przygotuj sos beszamelowy z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki i 3/4 szklanki mleka. Przygotuj tosta i dodatkowo wysmaruj wierzch kanapki sosem i zapiecz.
Warto zrobić od razu kilka kanapek croque-monsieur.
Smacznego!
Do beszamelu koniecznie gałkę kuszkatołową! 🙂 Super pomysł na śniadanko ^^
🙂
Pysznie wyglądają na zdjęciu. Jeśli została jeszcze jedna, to poproszę tą właśnie ? 🙂
Aniu ,apetyczne te przepisy.Fotografie również.Gratuluję:)