Kruche maślane ciasteczka kanapki przełożone marmoladą różaną. Pychotka. szczególnie zamoczone w herbacie. Tak nam posmakowały, że robiłam je 2 razy. Następnego dnia ciasteczka są jeszcze lepsze, na trzeci dzień już nic nie było. Przepis znaleziony na blogi Bayaderki.
Maślane ciasteczka przekładane marmoladą różaną przepis:
- 225 g mąki pszennej
- 175 g masła niesolonego i schłodzonego pokrojonego na kawałki
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- żółtko
- dodatkowo ulubiona marmolada lub dżem (u mnie różana)
Przygotowanie:
Z wszystkich składników wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez min 30 min.Następnie nastawić piekarnik na 180 st C.Wyjąć połowę ciasta i rozwałkować na ok 2 -3 mm. Wykrawać ciasteczka. Powinna wyjść cała blacha. Piec ok 12 – 14 minut. Trzeba pilnować aby się nie przypiekły.W tym czasie wyjąć 2 połowę ciasta i rozwałkować na 2 – 3 mm ale w środku każdego ciastka dodatkowo wykroić dziurkę. Powinna wyjść druga cała blaszka.Piec ok 12 min.Ciastka przestudzić. Na całe nałożyć ok 1/2 łyżeczki marmolady i lekko rozprowadzić zostawiając 3 mm od brzegu i więcej na środku. Przykryć ciastkiem z dziurką. Ewentualny nadmiar odebrać nożem.Gotowe!
Jakbym widziała swoje ciasteczka! Super! 🙂
Pyszna klasyka:)
lepszych ciasteczek od maślanych nie ma, no dobra są jedne, ostatnio je robiłam, z płatkami owsianymi,
mimo to maślane uwielbiam
Jakiego masla używacie?