Tradycyjne pierogi ruskie z farszem z gotowanych ziemniaków i twarogu. Takie pierogi smakuje wyśmienicie na gorąco polane smażona cebulką czy skwarkami albonastępnego dnia z patelni lekko przysmażone. Do tego szklanka zimnego mleka i mamy najlepszy obiad. Smaki dzieciństwa… 🙂
Pierogi ruskie przepis:
ciasto:
- 500 g mąki + do podsypywania
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ok 3/4 szklanki gorącej wody
farsz:
- 4 duże ziemniaki (ugotowane i przeciśnięte przez praskę)
- 300 g mielonego twarogu
- 1 duża cebula złociście podsmażona na maśle
- sól, pieprz
Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę zagnieść z żółtkiem, solą i stopniowo dodać wodę. Ugniatać. Na koniec zagnieść z olejem i odstawić na jakieś 15 – 30 minut.
farsz:
Ziemniaki wymieszać z twarogiem i ostudzoną cebulką. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 3 części i z każdej po kolei wałkować placki i z każdego wykrawać szklanką krążki. Nałożyć farsz i ulepić pierogi.
Pierogi wrzucać na gotującą się wodę ( z odrobiną oleju) i gotować do momentu wypłynięcia.
Smacznego!
uwielbiam pierogi ruskie, ale dawno ich już nie jadłam, sama nie mam odwagi ich zrobić, a moze jestem za leniwa 😉
pyszniutko wyglądają.
Mmmm:) http://mowia-weki.blogspot.com/2012/01/nie-zamykajcie-barow-mlecznych-czyli-o.html A u mnie dziś naleśniki, ale jeszcze nie wstawione.
A możesz napisać na ile mniej więcej pierogów jest przepis ?:)