W karnawale można odrobinę poszaleć z kaloriami. Ja proponuję ciastka z dzieciństwa czyli rurki z kremem karpatkowym. Oczywiście rurki można nabijać bitą śmietaną. Oba warianty są dobre i rurki będą dobrze smakować. Idealnie tu będzie pasować cappuccino.
Rurki z kremem przepis:
na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g śmietany 12%
- 100 g masła z lodówki
- szczypta soli
na krem karpatkowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez min godzinę.
- Nastawić piekarnik na 200 st C.
- Następnie ciasto wyjąć, podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na długość ok 35 cm i grubość 1 – 2 mm. Nożem do pizzy ciąć paski o szerokości ok 1,5 cm.
- Każdą rurkę wysmarować masłem. Nawijać paski zaczynając od węższej końcówki.
- Powinno wyjść ok 18 – 20 rurek z całęj porcji ciasta.
- Każdą rurkę obtoczyć z jednej strony w cukrze i układać na blaszkę.
- Piec ok 15 minut na jasny złoty kolor. Wyjąc i odstawić do ostygnięcia.
- 1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, zagotować.
- Pozostałe mleko wymieszać z mąkami i jajkiem. Użyłam shakera.
- Wlać do gotującego się mleka i szybko wymieszać różgą aby nie zrobiły się grudki. Mieszać ok 1 minuty aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia aby lekko przestygł.
- Krem przełożyć do rekawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków i nabijać rurki. Następnie rurki schłodzić.
Aż mi w brzuszku zaburczało na ich widok…piękne!
No pewniakiem sie zabiore w wolnej chwili za rurki z kremem hmmm pamietam za PRL gdzies sie to kupowalo a smak zabijal mnie ze mialem ich dosc oraz paluszkow takich nie solonych a z kminkiem tak tak to mnie moja mamcia zalatwiala na amen i trudno bylo powiedziec ze nie lubie ze nie chce tylko musialem to wcinac ale dzis sie gusta zmienily lekko i takie slodkosc zjem natomiast paluchow z kminkiem nie tkne do dzis i na szczescie sa nieosiagalne a zreszta to sparawa tego kminku ktorego nienawidze od zawsze a takie rurki znalazlem w auchan ale cena jest zabijajaca ponad 8 zlotowek za 4 sztuki i tylko sie zastanawiam czy wyjda mi takie jak na foto czy w auchan fajnie by bylo je nabic kremem napoleankowym byly bu mniodzio i pewno przypominaly by mi te z lat 70tych
problem to na czym zawinac i co posmarowac, niby przepis prosty a jednak co tu nie tak, czy te paski nawinac na jakas rurke owinieta pergaminem czy na palec nawija bo cos tu autor zjadl