Sos boloński z włoskiej Bolonii jest znany na całym świecie i ubóstwiany za szerokie wykorzystanie. Tradycyjnie sos boloński przygotowuje się z wieprzowiny, boczku, cebuli, marchewki, selera naciowego, pasty pomidorowej, bulionu, mleka i wina wytrawnego.
Dania z wykorzystaniem sosu bolońskiego:
- spaghetti bolognese (po bolońsku)
- lasagne bolognese
- cannelloni bolognese
- pizza bolognese
- bruschetta bolognese
Sos boloński albo bolognese ragù przepis:
dla 4 osób
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z szynki)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża marchewka starta na dużych oczkach
- 50 g selera naciowego posiekanego
- 100 ml mleka lub śmietanki
- 250 ml bulionu
- 50 ml wina wytrawnego czerwonego lub białego
- 1 duża cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy do smaku: oregano, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni z grubym dnem podsmażyć mięso mielone. Dodać 2 łyżki tłuszczu i dodać cebulę. Zeszklić.
- Dolać wino i poczekać odparuje.
- Zmniejszyć gaz, dodać marchewkę, seler naciowy i dolać bulion, pomidory z puszki i wymieszać z koncentratem. Dusić ok 30 – 40 minut aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodać mleko lub śmietankę. Po ponownym zgęstnieniu sosu całość doprawić przyprawami do smaku.
Przesliczne zdjęcie :)…ile razy się do tego wraca,(aczkolwiek nie dodawałam selera i wina), zawsze smakuje obłędnie 🙂
polecam! 🙂
Sos jest rewelacyjny.Polecam.
A co z czosnkiem?
Przepis wypróbuję dzisiaj.
Tylko 40min? Oj, co wy. Im dłużej tym smaczniejsze. Ja to przynajmniej 2 godziny duszę. A nadal jakieś takie wydaje się nieprzegryzione. Drugiego dnia już trochę lepsze…