Sos boloński albo bolognese ragù

Sos boloński albo bolognese ragù

  • 16 stycznia 2012

Sos boloński z włoskiej Bolonii jest znany na całym świecie i ubóstwiany za szerokie wykorzystanie. Tradycyjnie sos boloński przygotowuje się z wieprzowiny, boczku, cebuli, marchewki, selera naciowego, pasty pomidorowej, bulionu, mleka i wina wytrawnego. 

Dania z wykorzystaniem sosu bolońskiego:

Sos boloński albo bolognese ragù przepis:

dla 4 osób
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z szynki)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchewka starta na dużych oczkach
  • 50 g selera naciowego posiekanego
  • 100 ml mleka lub śmietanki
  • 250 ml bulionu
  • 50 ml wina wytrawnego czerwonego lub białego
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku: oregano, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1.  Na patelni z grubym dnem podsmażyć mięso mielone. Dodać 2 łyżki tłuszczu i dodać cebulę. Zeszklić.
  2. Dolać wino i poczekać odparuje.
  3. Zmniejszyć gaz, dodać marchewkę, seler naciowy i dolać bulion, pomidory z puszki i wymieszać z koncentratem. Dusić ok 30 – 40 minut aż sos zgęstnieje.
  4. Do sosu dodać mleko lub śmietankę.  Po ponownym zgęstnieniu sosu całość doprawić przyprawami do smaku.

Gotowe!

sos bolognese

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>