Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

  • 5 stycznia 2012

Oto przepis na zupę pomidorową z czerwoną soczewicą. Chociaż ta soczewica to taka bardziej pomarańczowa była. Ale mniejsza z tym… Mam wrażenie, że do tej zupki będą bardzo smakować bułeczko czosnkowe albo grzanki czosnkowe. Następnym razem właśnie takie połączenie wypróbuję.

Zupa pomidorowa z soczewicą przepis:

dla 2 – 3 osób

  • 1 puszka pomidorów (zmiksowane)
  • 2/3 czerwonej soczewicy (przepłukanej)
  • 600 ml bulionu
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta kolendry mielonej
  • pieprz
  • sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Do wrzącego bulionu dodać pomidory, szczyptę cukru i gotować 10 min. Dodać przyprawy ale bardzo ostrożnie. Gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym.
Wrzucić soczewicę  i gotować ok 15 – 20 minut. Soczewica powinna dodać gęstości zupie.
Ja lubię w zimie dodawać do wszystkiego natkę pietruszki i mi smakowała w tej zupie.

 

1 Comments

Odpowiedz na „http://dariaanna.blogspot.com/Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *