Cebularze to pochodzące z Lubelszczyzny bułki – placki z cebula i makiem (zastąpiłam niebieski mak białym makiem). Łatwe w przygotowaniu. Bardzo smaczne. Polecam cebularza zjeść na śniadanie lub na kolację. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z pieca.
Cebularze przepis:
na ok 8-10 sztuk
CIASTO:
- 300 g mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g roztopionego masła
- 12 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
Mąkę wymieszać z solą, drożdżami, roztopione masło wymieszać z mlekiem. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Jeśli trzeba dosypać odrobinę mąki. Ciasto będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 2 godz w ciepłe miejsce.
W tym czasie, pokroić, zeszklić (na lekko brązowy kolor) na oleju cebulę. Odstawić i wymieszać z makiem.
Ciasto podzielić na 10 części. Blaszkę wysmarować oliwą. Z każdej części ciasta utworzyć cienkie placki i układać na blaszkę. Odstawić na 15 minut aby ponownie podrosły.
Po tym czasie na środek rozłożyć cebulę.
Piec w 200 st C ok 20 – 25 minut.
Lubie te cebularze;) sama jeszcze nie robiłam, ale Twoje przyciągają uwagę;)
och, piękne zdjęcia!
Twoje cebularze prezentują się naprawdę po królewsku.
skuszę się, mogę?
Bardzo proszę! 🙂
Wyglądają tak smakowicie. Notuję przepis i chętnie wypróbuję:)