Mocno czekoladowe pierogi z delikatnym kremowym serkiem białym. Czekoladowe pierogi można również przygotować ze świeżymi owocami, np malinami albo truskawkami. Łasuchom polecam podanie pierogów na deser lub kolację i koniecznie z bitą śmietaną.
Czekoladowe pierogi z serem przepis:
czekoladowe ciasto na pierogi:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki kakao
nadzienie:
- Wszystkie składniki na ciasto ugnieść w kulę.
- Jak będzie za twarde to lekko zwilżyć dłonie i zagnieść.
- Odstawić na ok 15 minut.
- Serek wymieszać z cukrem i ekstraktem. Można też dodać 1 żółtko.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek.
- Szklanką wykrawać krążki, nakładać serka i lepić pierogi.
- Pierogi gotować ok 2 – 4 minut od momentu wypłynięcia.
- Podać z bitą śmietaną, syropem klonowym, miodem, cukrem pudrem.
Smacznego!
Musze zrobić;) Wyglądają bardzo ciekawie;)
Czekoladowe… a gdzie tu niby ta czekolada ?_?
W każdym razie – intrygujące te pierożki-murzynki, widziałam je już wcześniej na kilku innych blogach kulinarnych…
I ciekawam ja ich smaku od pewnego czasu , ale coś mam takie przeczucie, że taka kluchowata konsystencja ciasta i kakao… no, dla mnie niezbyt ;P
Ale może kiedyś się skuszę :]]
Pozdrawiam!
N.
Świetnie się prezentują.
Wygladaja piekielnie…i chyba sa piekielnie smaczne:)
Ile z podanych skladników wychodzi pierogów?
ok 15 szt
Te pirożki wyglądają rewelacyjnie! Już kupiłam ser i będę robić;)
Prożki rewelacja !
U mnie z podwójnej porcji spałaszowała rodzinka – polane masłem z brązowym cukrem – mniam 🙂
a ktoś je już jadła bo potrzebuje osobe która moze mi powiedzi czy jej smakowały
Smakowały 🙂
witam a jaki serek