Fondue czekoladowe to doskonałe urozmaicenie małych przyjęć jak i kolacji we dwoje. Można je przygotować w kilka chwil. Dodatki można przygotować wg własnych upodobań, sprawdzą się tu doskonale świeże owoce, ciasteczka, rurki, pianki i to na co masz ochotę. Przypada do gustu.
Fondue czekoladowe przepis:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki
- opcjonalnie łyżka ulubionego alkoholu
Dodatki do fondue czekoladowego:
- świeże owoce: mandarynki, jabłka, winogrona, wiśnie, banany, kiwi, brzoskwinie, truskawki, maliny
- owoce z syropu: wiśnie, brzoskwinie, ananasy, mandarynki
- ciastka: rurki, pierniczki, biszkopty, pianki, paluszki, bezy
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej roztop połamaną czekoladę.
- Wymieszaj ze śmietanką i opcjonalnie dodaj łyżkę alkoholu.
- Fondue przelej do naczynia i ustaw na podstawce.
- Podaj dodatki, pokrojone w małe kawałki.