Bardzo lubię pierogi z owocami na słodko, szczególnie na letni obiad. Niektóre owoce są dostępne cały rok i lato można sobie przywołać również zimą. Smakowałam juz pierogów z różnymi owocami i chciałam spróbować również z mandarynkami. Wykorzystałam te z puszki bo nie miałam czasu na obieranie świeżych ale te również się nadają.
Pierogi z mandarynką będą smakować jeśli już wcześniej jadłeś makaron z pomarańczami.
Pierogi z mandarynkami przepis:
dla 4 osób
- 400 g cząstek mandarynek ( z puszki lub świeżych obranych ale bez białych skórek)
- 2 łyżki cukru jeśli mandarynki są kwaśne
- dodatki do poadania: sos czekoladowy, sos karmelowy, cukier puder, słodka śmietana
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki + do podsypywania
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ok 3/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
- Mandarynki przełożyć na sitko aby się odsączyły z nadmiaru soku. Pozostały sok można wykorzystać do przygotowania syropu do podania.
- Mąkę przesiać, zagnieść z żółtkiem, szczyptą soli, stopniowo dolewając wodę, na koniec dodać olej i jeszcze chwilę zagnieść. Ciasto odstawić na ok 15- 25 minut.
- Nastawić duży garnek z wodą do gotowania pierogów.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać kółka i lepić pierogi z mandarynką.
- Pierogi gotować 2 – 4 minut od momentu wypłynięcia. Podać z ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Tego szukałem! Akurat będę miał co przygotować na jutrzejsze „dietetyczne” spotkanie 😉 Dzięki wielkie za ten deserek!