Red Velvet Cake – ciasto na Walentynki

Red Velvet Cake – ciasto na Walentynki

  • 2 lutego 2012

Całą i chyba jedyną trudnością w czasie przygotowań tego ciasta jest znalezienie czerwonego barwnika do wypieków. Blaty są na bazie ciasta muffinkowego a krem może być tylko z samej bitej śmietany lub jak u mnie z mascarpone. Polecam Red Velvet Cake przygotować na Walentynki. A tak się prezentują moje wcześniejsze babeczki Red Velvet.

Red Velvet Cake – ciasto na Walentynki przepis:

tortownica 22 cm średnicy. można też 20 cm będzie wyższe

ciasto:

  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka  kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • czerwony barwnik do wypieków 60 ml płynnego lub 3/4 łyżeczki w proszku (do uzyskania odpowiedniego koloru)
  • 600 ml śmietanki kremówki 36% do przełożenia ciasta i dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Składniki od razu dzielić na 2 części do dwóch misek. Przygotowywać i piec po kolei. Można w tej samej formie, nie trzeba mieć dwóch takich samych.
  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietankę wyjąć dopiero jak ciasto jest ostudzone.
  3. Mąkę przesiać i wymieszać ze składnikami suchymi. Dodawać kolejne mokre składniki i wymieszać łyżką.
  4. Ciasto przelać do formy i piec ok 25 – 30 minut do suchego patyczka.
  5. Następnie przygotować drugą część ciasta i piec tyle samo.
  6. Ciasto studzić na kratce.
  7. Wyjąć śmietankę kremówkę i ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
  8. Na duży talerz położyć pierwszy blat, przełożyć 2/3 bitej śmietany, położyć drugi blat i resztą śmietany wysmarować całe ciasto. Udekorować wg własnego gustu.
  9. U mnie Red Velvet Cake jest cały w kruchych czerwonych serduszkach.
  10. Ciasto najlepiej przed podaniem schłodzić kilka godzin.

 

inspiracja

22 Comments

    1. Ania

      Oczywiście 🙂 Jak już pisałam, serduszka są wykonane z ciasta kruchego – maślanego z dodatkiem czerwonego barwnika. Np. 150 g mąki, 100 g masła i 50 g drobnego cukru albo cukru pudru. I trzeba mieć taką małą wykrawaczkę serduszko. Serduszka są małe więc picze się je krótko, ok 3 – 5 minut w 170 st C.

  1. iza

    po pierwsze tort na Twoich zdjęciach jest cudowny, postanowilam odgapić i zrobic na jutro taki Mojemu Ukochanemu, niestety ciasto nie wyszło mi az tak czerwone poniewaz kakao przyćmiło kolor. nie wiem w sumie po co ono tam sie znajduję , bo na moje oko ( madry polak po szkodzie) uważam , ze albo barwnik albo kakao:D taka mała przestroga ode mnie dla innych uważajcie z kakao bo moze Wam wyjśc brunatna czerwien:D

    1. Ania

      Witaj, może problem polega w ilości dodanego barwinka. Przejrzałam wiele przepisów i w każdym było kakao. Mi się podoba brutalna czerwień 🙂 pozdrawiam!

  2. 15 - tka

    Jeeej, jaka cudowna dekoracja, mogę odgapić? 😉 zrobię taką na kiermasz słodkości do szkoły, chyba wszyscy padną, jeżeli wyjdzie tak , jak Pani 😉 mam tylko pytanie – co poza ubitą śmietaną może zastąpić krem? tak, żeby był w miarę tani, a w kolorze biały 😉 przepięękny tort! 😉

  3. Wiola

    A czy można z podanych składników zrobić jedno ciasto w formie w kształcie serca ? Czyli całe czerwone bez kremu albo ewentualnie przestudzone przekroić i posmarować?

  4. Kamelamela27

    „Projekt” samego tortu to pikuś bo w głowie czy też w internecie tyle tych obrazków jest, że nie trzeba się wysilać. Najgorsze, a w sumie najlepsze z tego wszystkiego to jest wykonanie. Najbardziej pracochłonne. Nigdy do takich rzeczy ręki nie miałem.

Odpowiedz na „Kamelamela27Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.