Sos tatarski pasuje najlepiej do podania z jajkami i wędlinami czyli na klasycznie. Można go zaserwować na imprezach rodzinnych gdzie goście są bardziej tradycyjni. Ja lubię przygotować jajka z sosem tatarskim na śniadanie lub kolację. A skład sosu pozostawiam do własnej modyfikacji.
Sos tatarski przepis:
- 4 średnie ogórki korniszone
- 10 małych pieczarek marynowanych
- 1/2 małej cebulki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1/2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
- do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki, pieczarki i cebulkę drobno posiekaj.
- Przełóż do miski.
- Wymieszaj z musztardą, majonezem i śmietaną.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podaj do ugotowanych jajek na twardo lub wędlin.
Smacznego!
ja polecam sos tatarski do paluszków rybnych 🙂