Kolejna propozycja na bardzo dobre i szybkie śniadanie albo kolację na słodko. Omlet biszkoptowy wspaniale komponuje się ze świeżymi owocami, dżemem owocowym, cukrem pudrem/słodkim kakao czy orzechami. Przy patelni ok 18 cm porcję zrobić z podwojonych składników.
Omlet biszkoptowy przepis:
na patelnię 9 cm
- 1 jajko (osobno białko i żółtko)
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- łyżeczka masła
dodatki:
- świeże owoce,
- dżem owocowy,
- syrop klonowy,
- miód,
- cukier puder
Przygotowanie:
- Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Dodać żółtko i łyżkę mąki, miksować jeszcze chwilkę aż składniki się połączą.
- Rozgrzać patelnię, wysmarować dno i brzegi.
- Ciasto przelać na patelnię, smażyć na małym gazie ok 2 . Następnie przewrócić i smazyć jeszcze minutę.
- Od razu podać z ulubionymi dodatkami.
też mam takie różowiótki talerzyk, omlet musi z niego bardzo smakować 🙂
puchate omlety są super!
jest bardzo smaczny potwierdzam!
Aż mi tu zapachniał 🙂
Ach ta matematyka, wszędzie bruździ! Powierzchnia patelni o średnicy 18 cm jest cztery razy większa niz takiej o średnicy 9 cm. Składników na omlet trzeba więc cztery razy więcej a nie dwa razy, inaczej wyjdzie cieniutki placuszek. Pozdrawiam
ja dałem olej zamiast masła