Onion rings lub krążki cebulowe

Onion rings lub krążki cebulowe

  • 10 marca 2012

Krążki cebulowe przywędrowały do nas z USA ale są również popularne w Kanadzie,   Wielkiej Brytanii, Australii. Wg mnie warto je podać kibicom piłki nożnej. Euro już niedługo więc warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na szybkie przekąski, które pasują przede wszystkim do zimnego piwa.

Onion rings lub krążki cebulowe przepis:

  • 3 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać olej do smażenia.
  2. Cebulę obrać i pokroić w krażki grubości ok 5 mm.
  3. Roztrzepać jajka z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.
  4. Bułkę tartą wymieszać z ostrą papryką.
  5. Krążki obtoczyć w jajku i bułce. Powtórzyć i wrzucić na olej.
  6. Smażyć na złoty kolor.

Krążki również panierowałam w mące ale nie smakowały mi tak jak w samej bułce. Myślę, że to kwestia gustu.

3 Comments

  1. Ola

    A ja się właśnie kiedyś zastanawiałam, jak zrobić takie cebulki. „Danie” znane z klubów. Kiedyś pytałam kelnera, jak się je robi, ale nie chciał nic zdradzić. I w sumie też myślałam, że są panierowane w mące. Dzięki za przepis.

Odpowiedz na „KlaudiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *