Krążki cebulowe przywędrowały do nas z USA ale są również popularne w Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Australii. Wg mnie warto je podać kibicom piłki nożnej. Euro już niedługo więc warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na szybkie przekąski, które pasują przede wszystkim do zimnego piwa.
Onion rings lub krążki cebulowe przepis:
- 3 duże cebule
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- bułka tarta
- sól, pieprz, ostra papryka
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej do smażenia.
- Cebulę obrać i pokroić w krażki grubości ok 5 mm.
- Roztrzepać jajka z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.
- Bułkę tartą wymieszać z ostrą papryką.
- Krążki obtoczyć w jajku i bułce. Powtórzyć i wrzucić na olej.
- Smażyć na złoty kolor.
Krążki również panierowałam w mące ale nie smakowały mi tak jak w samej bułce. Myślę, że to kwestia gustu.
Uwielbiam takie krąki, zawsze jadłam je gdzieś na mieście, ale teraz zrobię je sama :).
uwielbiam je! dla fanów cebulki i zakąsek są swietne.
A ja się właśnie kiedyś zastanawiałam, jak zrobić takie cebulki. „Danie” znane z klubów. Kiedyś pytałam kelnera, jak się je robi, ale nie chciał nic zdradzić. I w sumie też myślałam, że są panierowane w mące. Dzięki za przepis.