Sos Marinara

Sos Marinara

  • 8 marca 2012

Sos marinara to bardzo popularny sos pomidorowy, pochądzące z Włoch. Marinara sos można przygotować na wiele sposobów (rozszerzona wersja to oliwki,  anchois i kapary) i również jest podstawą do innych sosów.  Sos nadaje się do smarowania pizzy, makaronów, ryżu.

Sos Marinara przepis:

  • 1 puszka pomidorów (można zmiksować)
  • 1  średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano
  • pieprz, sól i cukier do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano.

Przygotowany w większej porcji nadaje się do zamrożenia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *