Sos marinara to bardzo popularny sos pomidorowy, pochądzące z Włoch. Marinara sos można przygotować na wiele sposobów (rozszerzona wersja to oliwki, anchois i kapary) i również jest podstawą do innych sosów. Sos nadaje się do smarowania pizzy, makaronów, ryżu.
Sos Marinara przepis:
- 1 puszka pomidorów (można zmiksować)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano
- pieprz, sól i cukier do smaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano.
Przygotowany w większej porcji nadaje się do zamrożenia.