Klasyczna babka drożdżowa z rodzynkami lub suszoną żurawiną. Najlepsza posypana cukrem pudrem i zjedzona jeszcze ciepła. Idealna na deser do popołudniowej kawy. Drożdżowa babka wyśmienita na niedziele i święta. Na drugi dzień również dobra…
Babka drożdżowa przepis:
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1/3 szklanki letniego mleka
- garść rodzynek lub suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puch.
- W międzyczasie roztopić masło i pozostawić do ostudzenia.
- Mąkę przesiać do utartych żółtek. Wsypać drożdże. Zmiksować (końcówkami do ciasta drożdżowego) z masłem i mlekiem. Ciasto wyrabiać co najmniej 10 minut. Po tym czasie rękami zagnieść ciasto z rodzynkami.
- Formę do babek z kominkiem wysmarować masłem i obsypać mąką. Ułożyć ciasto na dno.
- Formę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 godz.
- Ciasto piec przez 25 – 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu lekko przestudzić i ostrożnie wyjąć z formy.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
ależ wyrosła! piękna, elegancka.
Klasyczna babka drożdżowa jest niezastąpiona na świątecznym stole. Pyszna i piękna!