Od kiedy zobaczyłam tę książkę kilka tygodni temu, od razu postanowiłam, że muszę ją mieć. Zaciekawiły mnie liczne recenzje i krótkie wycinki z książki. Od kilku dni jestem już szczęśliwą posiadaczką książki Helen Dujardin „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii i stylizacji dań”.
Krótka recenzja
Książka Helen Dujardin „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii i stylizacji dań” to pozycja przede wszystkim do dla miłośników gotowania i fotografowania. Jest napisana zrozumiałym językiem. Trudniejsze pojęcia są prosto wytłumaczone na wielu przykładach. Książka jest bogato ilustrowana co pozwala na lepsze wyjaśnienie przykładów.
Autorka swoją wiedzę przekazała w formie ośmiu rozdziałów.
- Podstawy fotografii
- Ustawienia aparatu fotograficznego
- Fotografowanie w świetle naturalnym
- Fotografowanie w świetle sztucznym
- Kompozycja
- Przygotowanie do sesji
- Stylizacja
- Postprodukcja
Wg mnie książkę powinny przejrzeć osoby, które zaczynają swoją przygodę z fotografią kulinarną. Dujardin wyjaśnia pojęcia związane z teorią fotografii jak i doradza w komponowaniu ciekawych aranżacji.
Blogerki, które już dłużej zajmują się fotografią kulinarną nie znajdą za wiele nowych informacji. Aczkolwiek warto sobie przypomnieć niektóre kwestie.
Informacje ogólne
- autor: Helen Dujardin
- tytuł oryginalny: Plate to Pixel: Digital Food Photography & Styling
- tłumaczenie: Piotr Cieślak
- wydawnictwo: Helion
- ilość stron: 288
- rok wydania: 2012