Makowe ciasteczka z dżemem

Makowe ciasteczka z dżemem

  • 27 kwietnia 2012

Kruche ciasteczka z makiem przełożone dżemem lub konfiturą. Użyłam przepisu na ciasteczka maślane ale dokonałam kilka modyfikacji. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Przekładane ciasteczka polecam do szklanki ciepłego mleka lub do porannej kawy albo herbatki z mlekiem…

Makowe ciasteczka z dżemem przepis:

przepis na 1 blachę

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1/3 szklanki maku
  • dżem lub konfitura do przełożenia

 Przygotowanie:

  1. Z mąki, cukru, masła maku  i jajka zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 30 minut.
  2. Włączamy piekarnik na 175 st C.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na 4 – 5 mm i wykrawać krążki. Ułożyć na blaszce i piec ok 12 minut.
  4. Ciastka jeszcze ciepłe przełożyć dżemem i odstawić.


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *