Marchewkowa babka z makiem

Marchewkowa babka z makiem

  • 23 kwietnia 2012

Bardzo lubię dodatek marchewki do ciast i babeczek. Ostatnio piekłam kilka babek, w tym jedną z makiem. W ramach „nie marnowania jedzenia” – maku, powstała bardzo smaczna babka marchewkowa z niebieskim makiem. Oczywiście marchewkowa babka jest z cynamonem  obowiązkowo.

Marchewkowa babka z makiem przepis:

  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki  i 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2/3 szklanki marchewki startej na małych oczkach
  • 1/3 szklanki niebieskiego maku

Przygotowanie:

  1. Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puch.
  2. Ciągle miksując dolać olej.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. Zmiksować z mokrymi składnikami.
  4. Do ciasta dodać marchewkę i mak. Wymieszać łyżką lub wolno zmiksować.
  5. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
  6. Piec o 180 st przez ok 35- 40 minut do suchego patyczka.
  7. Ciasto wyjąc dopiero po ostudzeniu.
  8. Babkę można polukrować.
babka na zdjęciach była krojona po pół godz od wyciągnięcia z piekarnika

 

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>