Bardzo lubię dodatek marchewki do ciast i babeczek. Ostatnio piekłam kilka babek, w tym jedną z makiem. W ramach „nie marnowania jedzenia” – maku, powstała bardzo smaczna babka marchewkowa z niebieskim makiem. Oczywiście marchewkowa babka jest z cynamonem obowiązkowo.
Marchewkowa babka z makiem przepis:
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki i 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 2/3 szklanki marchewki startej na małych oczkach
- 1/3 szklanki niebieskiego maku
Przygotowanie:
- Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puch.
- Ciągle miksując dolać olej.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. Zmiksować z mokrymi składnikami.
- Do ciasta dodać marchewkę i mak. Wymieszać łyżką lub wolno zmiksować.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
- Piec o 180 st przez ok 35- 40 minut do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąc dopiero po ostudzeniu.
- Babkę można polukrować.
babka na zdjęciach była krojona po pół godz od wyciągnięcia z piekarnika
Ooooo jaka świetna i baba(piękna) i przepis
tego oleju to rozumiem, że ma być 1/3 szklanki + 1 łyżka, a nie 1 i 1/3 łyżki? 😉 polecam rzepakowy – do pieczenia najlepszy (i najkorzystniejszy dla zdrowia)
tak dokładnie 🙂 poprawiam 🙂