Nie ma Świąt bez tradycyjnego mazurka. Dziś juz moja ostatnia propozycja wielkanocna czyli mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche. Smakuje najlepiej na drugi i trzeci dzień. Udekorować można płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi czy skórka pomarańczową.
Mazurek czekoladowy przepis:
kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
masa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżka masła
- 1 – 2 łyżki płynnego miodu (do smaku)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść szybko w kulę.
- Ciasto zawinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę.
- Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 – 7 mm i przełożyć do formy, utworzyć rant.
- Ponownie schłodzić przez 1/2 godziny.
- Ciasto piec w temp 160 st C przez ok 30 – 35 minut, aby się lekko zarumieniło. Odstawić.
- Czekoladę roztopić, wymieszać z masłem i miodem. Gorącą masą wyłożyć na kruche ciasto.
- Mazurka udekorować.
Śliczna dekoracja
To prawda, aż szkoda kroić a tym bardziej zjadać 😉