Po ostatniej babce drożdżowej została mi cała miseczka białek. Szkoda takich wyrzucać a bezy są dla mnie za słodkie. I tak po kilku chwilach byłam już w sklepie i szukałam niebieskiego maku. Piegusek to ciasto łatwe w przygotowaniu. Babka jest bardzo smaczna. Mak zabawnie chrupie podczas jedzenia.
Babka na białkach z makiem przepis:
- 7 białek
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 160 g mąki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g stopionego masła
- 1 szklanka suchego maku
Przygotowanie:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania dodawać cukier puder po 1 łyżce.
- W międzyczasie roztopić i ostudzić masło.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ubitych białek. Delikatnie zmiksować mikserem lub łyżką.
- Dodać na przemian mak i masło.
- Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st przez ok 40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i następnie studzić przy lekko uchylonym piekarniku.
- Ciasto posypać cukrem pudrem.