Chili con carne

Chili con carne

  • 9 maja 2012

Chili con carne klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Chili con carne (papryki z mięsem) przygotowuje się głównie z  mięsa mielonego, papryki, cebuli, czosnku, pomidorów i fasoli a smaku nadają kmin rzymski i pieprz. Takie połączenie smakuje mi najbardziej.

Chili con carne przepis:

dla 2 osób

  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2/3 czerwonej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, chili w proszku
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml bulionu

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy, podsmażać chwilę. Zalać całość bulionem i dusić na małym ogniu. Dodać pokrojona w kostkę paprykę. Gdy papryka będzie al dente dodać pomidory i dusić do zagęszczenia sosu.

Wg własnego smaku można dodać kukurydzę, groszek czy marchewkę oraz oczywiście czerwoną fasolę, odsączoną i przepłukaną w zimnej wodzie. 

Chili con carne podać z tortillą, kwaśną śmietaną albo ryżem. 

 

 

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>