Od czasu do czasu lubię zjeść potrawę z kuchni azjatyckiej. Bardzo lubię kurczaka w sosie słodko – kwaśnym. Generalnie pasuje mi połączenie kurczaka czy indyka z ananasem czy brzoskwiniami. Dzisiejsze danie polecam podać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym przepis:
dla 2 osób
WARZYWA
- 1 średnia marchewka
- 1/2 czerwonej lub żółtej papryki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 plastry ananasa z puszki
- garść pędów bambusa
- 1 łyżka masła
- słodka i ostra papryka w proszku
SOS SŁODKO – KWAŚNY
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka octu winnego
KURCZAK
- 2 filety z kurczaka
- 1 czubata łyżka mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
DODATKOWO
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w 1/2 szklanki wody ;ub bulionu
- 1 torebka ugotowanego ryżu lub 2 porcje makaronu ryżowego
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę o wielkości jednego kęsa. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i dokładnie wymieszać. Podsmażyć na maśle. Odstawić.
- Marchewkę i paprykę pokroić julienne (w słupki). Cebulę pokroić w piórka a czosnek posiekać. Ananasa pokroić w małe kawałki. Wszystkie warzywa oprócz ananasa dusić na maśle aż będą al dente. Najlepiej użyć woka.
- W małym rondelku przygotować sos słodko – kwaśny. Na łyżeczce masła podgrzać przecier, dodać sok pomarańczowy i pozostałe składniki. Gotować aż sos zgęstnieje.
- Sos słodko-kwaśny przelać do warzyw, dodać kurczaka, ananasa, pędy bambusa i doprawić do smaku papryką w proszku. Całość dusić kilka minut i zagęścić rozprowadzoną mąką.
- Podać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Gotowe!
Mniam, wygląda zniewalająco!!! Uwielbiam wieprzowinę w takim sosie, ale kurczak na pewno jest delikatniejszy 🙂
Wygląda fajnie 🙂 długo szukałam ciekawego przepisu na sos słodko-kwaśny do kurczaka, bo bardzo go lubię, ten wydaje mi się być bardzo dobry 🙂
Ja raczej nie lubię połączenia owoców z mięsem, ale Twoja potrawa jest tak piękna, że do mnie przemawia:)
Dziś robiłam kurczaka z tego przepisu… i niestety muszę powiedzieć, że jestem zawiedziona. To właściwie nie jest sos słodko – kwaśny tylko duszone warzywa w czymś co nie ma określonego smaku. Przykro mi to stwierdzić ale nie polecam tego przepisu.
Prawdopodobnie to kwestia przyprawienia. Fajny pomysł z pomarańczą, ale może prościej (i wcale nie mniej smacznie) byłoby wykorzystać sok z ananasa (z puszki) skoro i tak się go używa w przepisie :).
Można 🙂
Przepis bardzo podobny do mojego. Kurczak świetnie też smakuje w panierce z mąki pszenno-kukurydzianej. Pozdrawiam 🙂