Delikatnie gorzko czekoladowe muffinki pieguski z małymi kawałkami rabarbaru owiane nutką wanilii. Jak zawsze babeczki z owocami doskonale się nadaja do podania z poranną kawą czy popołudniową herbatką. Dla tradycjonalistów muffinki z rabarbarem i kruszonką.
Muffinki pieguski z rabarbarem przepis:
ciato
- 1 szklanka mąki
- 3 – 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 szkl oleju
- 1/3 szkl wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dodatki:
- 1 łodyga rabarbaru
- 2 łyżki posiekanej czekolady
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik do 180 st C.
- Wymieszać ze sobą składniki ciasta.
- Najpierw suche i mokre osobno a potem wszystko razem łyżką.
- Ciasto połączyć z posiekaną czekoladą.
- Rabarbar obrać i pokroić w 1 cm kawałki. Wymieszać z ciastem.
- Formę na muffinki wyłożyc papilotkami i podzielić ciasto do 2/3 wysokości każdej.
- Piec ok 20 – 25 minut aż się lekko zarumienią. Przestudzić.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Rabarbar i czekolada muszą świetnie współgrać. Śliczne to ostatnie zdjęcie;)
Super się prezentują 🙂 Uwielbiam rabarbar w wypiekach, chociaż nie rozumiem fenomenu jedzenia go na surowo. Tak czy siak, na taką muffinkę chętnie bym się skusiła 🙂
Miłego dnia 🙂
Wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Tak lubię rabarbar, a jeszcze w tym roku nic nie piekłem.. Pora na rabarbar 🙂
Wspaniałe i pyszne! Świetny przepis!
Super wyglądają i na pewno tak smakują 🙂