Pierogi leniwe z kawałkami truskawek w pysznym syropie klonowym. Pierogi można również podać z innymi świeżymi owocami lub musem z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki i cukrem pudrem. Warto do leniwych pierogów dodać szklankę zimnego mleka.
Pierogi leniwe z truskawkami przepis:
- 250 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 100g mąki + do podsypywania
- 20g masła
Przygotowanie:
Masło zmiksować z żółtkami. Ser zmielić. W dużej misce wymieszać ser, utarte żółtka i białka. Dodać mąkę, szczyptę soli i wyrobić ciasto.
Stolnicę podsypać mąkę. Z ciasta zrobić wałek. Ciąć na skos.
Gotować we wrzątku.
Podać z truskawkami, syropem klonowym. Można też przygotować mus z owoców i dodać śmietany albo posypać cukrem pudrem.
a takich leniwych to jeszcze nie jadłam.
strasznie mi przypadły do gustu ;]
Dawno nie robiłam leniwych, narobiłaś mi smaka 🙂
Takie dania uwielbiają szczególnie dzieci, ale i wielu dorosłych
Uwielbiam pierogi leniwe, ale z truskawkami nigdy nie jadłam i trzeba będzie koniecznie wypróbować. Piękne zdjęcia 🙂
Pysznie! Pięknie wygląda!
Dziękuję! 🙂