Roladka z kurczaka ze szpinakiem

Roladka z kurczaka ze szpinakiem

  • 10 maja 2012

Pieczona w folii roladka z fileta kurczaka ze szpinakiem i twarogiem podane z pierogami leniwymi i polana sosem beszamelowym na gałązkach bardzo aromatycznego świeżego tymianku. Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Roladkę można również podać z ryżem.

Roladka z kurczaka ze szpinakiem przepis:

  • 1 filet z kurczaka
  • 100 mrożonego szpianku w liściach
  • 1 łyżka twarogu tłustego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać posiekany czosnek i dusić przez chwilę. Dodać szpinak i mieszać aż cała woda odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia i wymieszać z twarogiem. Przestudzić.
  2. Fileta z kurczaka lekko utłuc, posolić i popieprzyć. Ułożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Roladkę spiąć wykałaczkami. Zawinąć w folię. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  3. Piec w 180 st C przez ok 40 minut.
  4. Roladkę wyjąć z pieca, Ściągnąć folię, wyjąc delikatnie wykałaczki i podać. Można przed podaniem przekroić na pół.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>