Pieczona w folii roladka z fileta kurczaka ze szpinakiem i twarogiem podane z pierogami leniwymi i polana sosem beszamelowym na gałązkach bardzo aromatycznego świeżego tymianku. Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Roladkę można również podać z ryżem.
Roladka z kurczaka ze szpinakiem przepis:
- 1 filet z kurczaka
- 100 mrożonego szpianku w liściach
- 1 łyżka twarogu tłustego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać posiekany czosnek i dusić przez chwilę. Dodać szpinak i mieszać aż cała woda odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia i wymieszać z twarogiem. Przestudzić.
- Fileta z kurczaka lekko utłuc, posolić i popieprzyć. Ułożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Roladkę spiąć wykałaczkami. Zawinąć w folię. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piec w 180 st C przez ok 40 minut.
- Roladkę wyjąć z pieca, Ściągnąć folię, wyjąc delikatnie wykałaczki i podać. Można przed podaniem przekroić na pół.