Aromatyczna i smakowita zapiekanka ryżowa z cukinia, pieczarkami, przełożona soczewicą pod pysznym sosem beszamelowym. Danie polecam osobom (wegetarianom), które lubią soczewicę, ma specyficzny smak. Beszamel podkreśla smak cukinii. Danie letnie, do wypróbowania…
Ryż zapiekany z cukinia i soczewicą pod beszamelem przepis:
- 1 torebka ryżu – ugotowana
- 1 mała cukinia
- 150 g pieczarek
- 1/2 żółtej papryki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- masło
- i puszka soczewicy
SOS BESZAMELOWY
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- 2 plastry sera żółtego pokrojonego w kawałki
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać masło. Posiekać cebulkę i dusić na maśle aż będzie szklista.
- Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i udusić. Lekko posolić.
- Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Wrzucić do warzyw i podsmażyć całość. Doprawić do smaku solą, pieprzem. (Ja dodaję kilka kropli maggi 🙂
- Soczewicę rozgnieść w rękach, doprawić czosnkiem, ostrą papryką.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Ułożyć ryż, na to soczewicę i na górę warzywa z patelni.
- W małym rondelku roztopić masło, wymieszać z mąką, dolać mleko i wymieszać rózgą. Zdjąć z ognia i wymieszać z serem.
- Zapiekankę polać sosem beszamelowym.
- Zapiec w temp 180 st C aż boki się lekko zarumienią.
Uwielbiamy takie zapiekanki, cudne smaki, musiałabym tylko pominąć paprykę;(
Bez papryki też będzie dobre 🙂
o, jak pysznie ;]
a to cukinia już? hm… czas by się za nią rozejrzeć, w takim razie.
wygląda pysznie i ma wszystko co lubie tylko pytanie mam co do soczewicy czy musi byc z puszki czy moze byc z torebki np. juz ugotowana?