Oto kolejna propozycja na pyszną i zdrową sałatkę ze szparagami. Zaletą są inne świeże warzywa. Dodatkowo do sałatki dodałam trochę cebulki. Więcej witamin nie zaszkodzi. Sałatka szczególnie posmakuje wielbicielom sosu czosnkowego. Ale można go przygotować tylko z połowy ząbka czosnku.
Sałatka ze szparagami i serem camembert przepis:
- sałata lodowa
- pół pęczka białych szparagów
- kilka świeżych pieczarek
- kawałek czerwonej papryki
- 1 ser camembert
SOS CZOSNKOWY
- 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu i 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta ziół prowansalskich lub oregano, sól
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać końce i obrać część włóknistą. Gotować 7 minut w wodzie z 1/3 łyżeczki soli, cukru i soku z cytryny. Szparagi pokroić w 1 cm kawałki.
- Pieczarki obrać, pokroić w plastry i solone udusić na maśle. Przestudzić.
- Na talerz rozłożyć poszarpaną sałatę.
- Paprykę pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie razem ze szparagami i pieczarkami.
- Ser podsmażyć na oleju. Ułożyć na środku warzyw. Sos czosnkowy najlepiej podać w osobnej misce.