Danie na zakończenie wiosny i rozpoczęcie lata. Makaron tortiglioni z bobem i szparagami w śmietanie. Danie smaczne i pożywne. Potrawa pasuje na letnie dni kiedy za oknem upał.
Makaron z bobem i szparagami przepis:
na 1 porcję
- 80 g makaronu krótkiego
- garść bobu
- 10 sztuk cienkich zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml śmietanki 18 %
- sól, pieprz
- łyżka masła
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
Bób przepłukać. Zagotować 1,5 szklanki wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i cukru. Gotować ok 7 – 10 minut do miękkości. (Jeśli bób jest bardzo młody gotujemy krócej, jeśli już jest stary to nawet do 20 – 25 minut, najlepiej próbować, mój był gotowy po ok 8 minutach) Odcedzić i przelać zimną wodą. Bób obrać ze skórki.
Szparagi przepłukać pod zimną wodą. Odciąć końcówki. Pokroić na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szparagi i smażyć na średnim ogniu aż zmiękną. Dodać posiekany czosnek, mieszać chwile. Zmniejszyć minimalnie ogień i dolać śmietankę. Podgrzewać aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ew solą. Zdjąć z ognia. Wymieszać z bobem.
Makaron wrzucić na patelnie i wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz.
W ramach dekoracji można posypać szczypiorkiem.
lato w pełnym wydaniu! uwielbiam takie dania.
Bób i szparagi. Rozpływam się:)