Salad Nicoise to pyszna sałatka z fasolką szparagową, tuńczykiem, jajkiem, oliwkami. Idealna propozycja na letni obiad gdy za oknem bardzo gorąco i upały zabierają ochotę na stanie przy garach. Sałatkę nicejską również polecam na lunch lub kolację. Składniki sałatki można poukładać obok siebie lub wymieszać.
Sałatka nicejska przepis:
na jedną porcję
- 3 – 4 listki sałaty masłowej
- ok 6 czarnych oliwek
- 2 łyżki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 3 pomidorki koktajlowe
- garść fasoli szparagowej zielonej
- 1 średnia czerwona cebula
sos:
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta soli i mielonego pieprzu
- szczypta oregano
- 2 fileciki anchois drobno posiekane
Przygotowanie:
Przygotować sobie duży talerz.
Jajko i fasolkę ugotować wcześniej.
Sałatkę porwać i ułożyć na talerzu.
Jajko przekroić na 4 i ułożyć na sałacie, obok przekrojone pomidorki, pokrojoną w talarki cebulę, fasolkę szparagową, odsączonego tuńczyka i czarne oliwki.
Składniki sosu wymieszać. Ja używam do tego małego słoiczka.
Sos podać osobno lub polać na składniki.
Uwielbiam tę sałatkę, a już szczególenie z sosem – w składzie: hiszpańska oliwa (I love aceite) w połączeniu z octem balsamicznym, czosnkiem i musztardą. Po prostu pychota!
Bardzo smacznie i wiosennie wyglada. Bardzo ja lubie 🙂