Muffinki z wiśniami oraz z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Troszkę zdrowsza wersja muffinek. A żeby było jeszcze lepiej to można zamienić olej roztopionym masłem. Wiśnie można zastąpić innymi kwaśnymi owocami sezonowymi, np porzeczkami, jagodami czy malinami.
Muffinki z wiśniami przepis:
składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- szklanka wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik do 180 st C.
W misce wymieszać składniki mokre – mleko, jajko, olej.
W drugiej misce wymieszać składniki suche – mąki, proszek do pieczenia i cukier.
Sypie składniki wsypać do mokrych i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do papilotek do 2/3 wysokości. Na wierzch powciskać po 3 – 4 wiśnie.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut do suchego patyczka.
Fajna taka wiśniowa wersja 🙂