Tarta serce z ricottą i owocami lata (jagodami i malinami)

Tarta serce z ricottą i owocami lata (jagodami i malinami)

  • 24 lipca 2012

Po tarcie z jagodami nie ma już śladu. Przygotowałam drugą wersję tarty. Tym razem jest to tarta z serkiem ricotta, borówką amerykańską i malinami. Po schłodzeniu warto tartę obsypać wiórkami kokosowymi. Tarta z malinami jest w kształcie serca więc można ją przygotować również w Walentynki lub na urodziny.

Tarta serce z ricottą i owocami lata przepis:

kruche ciasto

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 małe jajko

krem z  ricottą

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g serka ricotta
  • 2 śmietan-fix

dodatkowo

  • 1 szklanka przebranych, umytych i odsączonych jaógd, malin
  • garść wiórek kokosowych

Przygotowanie:

CIASTO: Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 st C. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na grubość 4 mm i wypełnić formę do tarty. Do czasu nagrzania piekarnika formę z ciastem przechowywać w lodówce. Nakłuć widelcem i piec przez 15 – 20 minut aż się zarumieni. Ostudzić.

KREM:  Śmietankę ubić. Dodać śmietan-fixy i serek, zmiksować.
Na kruche ciasto wykładamy krem z ricottą. Posypujemy jagodami i malinami.
Przed podanie ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Posypać wiórkami kokosowymi.

 

Jagodowo Nam IV

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.