Makaron z serem szczególnie uwielbiany przez mieszkańców USA. Istna bomba kaloryczna! I nie wiem kiedy to danie przyrządzę następnym razem. Polecam podać z lampką wina lub herbatą ziołową· Chciałabym również podziękować Darii za nominację do Versatile Blogger Award.
Makaron z Serem – Macaroni and Cheese przepis:
dla 2 osób
- 2 szklanki suchego krótkiego makaronu
- 2 szklanki startego sera Cheddar (ok 350 g)
- sos beszamelowy (2 szklanki mleka, 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki)
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
W rondlu roztopić masło, wymieszać z mąką i ciągle mieszając wlać mleko. Mieszając sos zagotować, można doprawić do smaku sola i gałką muszkatołową.
W większym garnku wymeiszać makaron z sosem i 3/4 sera. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać pozostałym serem i bułka tartą i zapiec w temp 200 st C.