Co przygotować na śniadanie do jedzenia? Czasem mam ogromny dylemat. Jajecznica była w niedzielę, kanapki we wtorek. Może coś na słodko? Dlaczego nie! I tak przygotowuję omlet biszkoptowy, koniecznie ze świeżymi owocami, polany miodem, syropem klonowym czy czekoladą.
Omlet biszkoptowy z gruszką i miodem przepis:
- 2 jajka (oddzielnie białką i żółtka)
- 2 łyżki mąki
- kawałeczek masła do patelni
- 1 gruszka
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Białka ubić na pianę, dodać żółtka z miksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać łyżką.
Patelnię rozgrzać, posmarować masłem dno i boki. Wlać ciasto. Smażyć na wolnym gazie ok 2 min z każdej strony. Delikatnie przewrócić.
Podać z pokrojoną gruszką i polać miodem.
Nie ma to jak dobry omlet o poranku. 🙂 Z gruszką i miodem w tym roku jeszcze nie jadłam, ale to dobry pomysł.
ale dawno sobie omletu nie robiłam 🙂 ostatnio mam płatkowy festiwal…
Smakowity!
Pyszności 🙂 Uwielbiam omlety 🙂