Chleb pełnoziarnisty przygotowałam ze względu na przejście na dietę odchudzającą. Uważam, że na pierwszy raz wyszedł bardzo dobrze. Przepis prosty, szybki. A dziś akurat się złożyło, że obchodzimy siódmą edycję World Bread Day 2012. Zapraszam do wypieku chleba!
Chleb pszenny pełnoziarnisty z goji i słoneczkiem przepis:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 7 g drożdży instant (jedno opakowanie)
- 2 łyżeczki soli
- 500 ml letniej wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- odrobina oleju do posmarowania blaszki
- 60 g łuskanego słonecznika + do posypania
- 1 łyżka suszonych jagód goji
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przez 2 -3 minuty aż składniki dobrze się połączą.
Blaszkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto z miski do blaszki (keksówki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 – 50 minut.
Przed włożeniem do piekarnika posypać ziarnami słonecznika.
Chleb pełnoziarnisty piec ok 40 minut w 200 st C.
Warto piec w specjalnej formie aby chleb nie przywarł, użyć papieru lub podsypać bułką tartą.
a u mnie goja leży i nie może znaleźć miejsca a tutaj takie fajne wykorzystanie
This was the first time? Looks perfect, well done!
Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
Niewybaczalne jest niewyrobienie i nie odstawienie do ponownego wyrośnięcia ciasta drożdżowego! Dlatego pewnie chlebek jest niewyrośnięty, choć całkiem ładny i apetyczny. Po pierwszym odstawieniu rozczynu na 30 minut należy ciasto wyrobić ręcznie dodając ewentualnie mąki, żeby się nie kleiło(skoro mąka jest pełnoziarnista, nie trzeba długo się w to bawić) i ponownie odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Dopiero wtedy należy wstawić do piekarnika. Na pewno lepiej wyrośnie 🙂