Czekoladki mózgi na Halloween

Czekoladki mózgi na Halloween

  • 29 października 2012

Czekoladki mózgi przygotowuje się w foremce do kostek lodowych. Pomysł podpatrzony na blogu hungry happenings. Po kilku nieudanych czekoladkach w końcu zaczęły mi wychodzić. Do nadzienia użyłam dżemu wiśniowego oraz ciasta Red Velvet wymieszanego z masłem i gorzką czekoladą.  Efekty poniżej.

Składniki na ok 10 czekoladek:

  • 6 czekolad białych
  • 1/2 ciasta Red Velvet
  • dżem wiśniowy ok 200 ml
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej na małym gazie. Ok 1, 5 łyżeczki czekolady idzie na rozprowadzenie jej po wnętrzu tak aby przy wyciąganiu czekoladki nie popękały. Formę należy wsadzić do zamrażarki aż całkowicie masa zastygnie na 5 minut.
Następnie ostudzone ciasto rozkruszamy i mieszamy z roztopioną czekoladą i masłem.
Wyciągamy foremkę z zamrażarki i na dno dajemy ok 1 wisienkę i troszkę dżemu ale nie za dużo bo będzie wypływać. Na to masa z ciasta tak do 4/5 wysokości i zalewamy czekoladą aby przykryła wszystko. Formę znowu dajemy do zamrażarki na ok 10 minut aż całość przestygnie i będzie twarda.
zdecydowanym ruchem wyciągamy czekoladki.
Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

 

 

 

8 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>