Czekoladki mózgi przygotowuje się w foremce do kostek lodowych. Pomysł podpatrzony na blogu hungry happenings. Po kilku nieudanych czekoladkach w końcu zaczęły mi wychodzić. Do nadzienia użyłam dżemu wiśniowego oraz ciasta Red Velvet wymieszanego z masłem i gorzką czekoladą. Efekty poniżej.
Składniki na ok 10 czekoladek:
- 6 czekolad białych
- 1/2 ciasta Red Velvet
- dżem wiśniowy ok 200 ml
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej na małym gazie. Ok 1, 5 łyżeczki czekolady idzie na rozprowadzenie jej po wnętrzu tak aby przy wyciąganiu czekoladki nie popękały. Formę należy wsadzić do zamrażarki aż całkowicie masa zastygnie na 5 minut.Następnie ostudzone ciasto rozkruszamy i mieszamy z roztopioną czekoladą i masłem.Wyciągamy foremkę z zamrażarki i na dno dajemy ok 1 wisienkę i troszkę dżemu ale nie za dużo bo będzie wypływać. Na to masa z ciasta tak do 4/5 wysokości i zalewamy czekoladą aby przykryła wszystko. Formę znowu dajemy do zamrażarki na ok 10 minut aż całość przestygnie i będzie twarda.zdecydowanym ruchem wyciągamy czekoladki.Przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Ja zrobiłam jakiś czas temu z płynącym nadzieniem 🙂
Swietne!
wow!:D
Apetycznie wypływa z niego krew. Lubię takie mózgi. Bez krwi też, ale mniej: )
genialne 😀
Dzięki za miłe słowa 🙂
A gdzie można znaleźć foremki w takim kształcie?
na allegro