Kotlety soczewicowo-pieczarkowe i puree marchewkowe

Kotlety soczewicowo-pieczarkowe i puree marchewkowe

  • 6 października 2012

Od jakiegoś czasu zamiast zwykłych kotletów z soczewicy robię takie z warzywami. Najbardziej smakują mi kotleciki z uduszonymi pieczarkami. Przy okazji gotowania rosołu na bulionie warzywnym, przygotowałam puree marchewkowe. Połączenie kotletów z ciepłym puree idealne.

Kotlety soczewicowo-pieczarkowe i pure marchewkowe

kotlety soczewicowo-pieczarkowe

  • puszka soczewicy w zalewie
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania
  • 1 jajko
  • kaszka manna

puree marchewkowe

  • 500 g marchewki ugotowanej w bulionie warzywnym i zmiksowanej na puree.

Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać w durszlaku i odcedzić. Przełożyć do innego naczynia i zmiksować.
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dorzucić pieczarki, lekko posolić i dusić aż cała woda odparuje. Przestudzić.
Do soczeiwcy dodać jajko i pieczarki. Doprawić pieprzem. Wymieszać. Jeśli trzeba dodać 1 – 2 kaszki manny. Masa powinna być luźniejsza aby kotleciki nie były po usmażeniu zbyt twarde.
Z masy formować kulki wielkości 2 orzechów włoskich i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kolety z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe z puree marchewkowym.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.