Od jakiegoś czasu zamiast zwykłych kotletów z soczewicy robię takie z warzywami. Najbardziej smakują mi kotleciki z uduszonymi pieczarkami. Przy okazji gotowania rosołu na bulionie warzywnym, przygotowałam puree marchewkowe. Połączenie kotletów z ciepłym puree idealne.
Kotlety soczewicowo-pieczarkowe i pure marchewkowe
kotlety soczewicowo-pieczarkowe
- puszka soczewicy w zalewie
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania
- 1 jajko
- kaszka manna
puree marchewkowe
- 500 g marchewki ugotowanej w bulionie warzywnym i zmiksowanej na puree.
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać w durszlaku i odcedzić. Przełożyć do innego naczynia i zmiksować.Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dorzucić pieczarki, lekko posolić i dusić aż cała woda odparuje. Przestudzić.Do soczeiwcy dodać jajko i pieczarki. Doprawić pieprzem. Wymieszać. Jeśli trzeba dodać 1 – 2 kaszki manny. Masa powinna być luźniejsza aby kotleciki nie były po usmażeniu zbyt twarde.Z masy formować kulki wielkości 2 orzechów włoskich i obtoczyć w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć kolety z obu stron na złoty kolor.Podawać ciepłe z puree marchewkowym.
i kotlety i marchewka.. wszystko z przyjemnością widziałabym na moim obiadowym talerzu 🙂
bajeczne te kotlety 🙂